CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO
Witam was w te cieplutkie dni,
mam dzisiaj coś idealnego na taką pogodę! SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO BEZ PIECZENIA! Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Jeśli mamy tutaj osoby, które wolą ciasta bez glutenu i laktozy - zapraszam do przyrządzenia takiego cudeńka! Bierzmy się do dzieła..
Spód:
( ja wykorzystałam bardziej dietetyczną wersję):
- 100g daktyli (namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie przez około godziny czasu)
- 100g moreli
- 100g żurawiny
- 2 łyżki masła orzechowego
- garść poppingu z amarantusa
- 200g kruchych ciasteczek
- 2 łyżki masła
Składniki na moją dietetyczną wersję połączyłam razem oprócz poppingu. Do zblendowanej masy dodałam garść poppingu z amarantusa i wyłożyłam na blachę (średnica 25cm).
Natomiast spód ciasteczkowy zblendowałam i dodałam na koniec dwie wcześniej roztopione łyżki masła. Całość wyłożyłam na blachę.
Masa:
- 1kg twarogu sernikowego
- 500g czekolady mlecznej
- 1 szklanka cukru pudru
Polewa:
- 200g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju kokosowego
Czekoladę połamać, dodać masło i olej i roztopić. Mieszamy cały czas, żeby czekolada się nie przypaliła. Poczekać, aż polewa się lekko schłodzi i polać deser. Włożyć do lodówki na następne pół godziny i cieszyć się smacznym wypiekiem!
Bardzo polecam, do następnego pichcenia!
0 komentarze