TORT BEZOWY - KARMEL
Witajcie kochani,
długo mnie tu nie było ze względu na okres wakacyjny, w którym gastronomia ma swoje najlepsze dni. Ogrom pracy sprawił, że miałam nieco mniej czasu na swoje blogowe sprawy, ale już do was wracam z masą super przepisów i przede wszystkim sprawdzonych przeze mnie. Miałam teraz dużo czasu na sprawdzanie przepisów z internetu, co mnie też natchnęło na eksperymentowanie i robienie własnych nowych przepisów. Nie masz danych składników? Zastąp innym, nie bój się! Tym samym stajesz się bardziej świadomy przepisu :) A teraz czas na dzisiejszy zaległy tort bezowy, który macie okazje spróbować do weekend w #moodro bistro & cafe (KATOWICE)! Niech smak zadecyduje!
Beza:
Masa:
Karmel:
100g cukru
50g masła
100ml śmietanki 36%
Do szerokiego garnka lub patelni wsypać cukier i rozprowadzić go na całej powierzchni. Postawić na średni ogień przez około 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści (nie mieszać!). Miejscami może się dymić, ale nie może poczernieć, spalić się. Wówczas zmniejszyć ogień do minimum dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodać śmietanę, wyłączyć ogień i mieszać jeszcze przez około minutę. Ostudzić.
Wykończenie:
Na pierwszą beze wykładamy masę orzechową, następnie druga beza. Znów masa, ostatnia beza i resztę masy na górę. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i polewamy karmelem.
Beza jest prze-pyszna, bardzo polecam.
długo mnie tu nie było ze względu na okres wakacyjny, w którym gastronomia ma swoje najlepsze dni. Ogrom pracy sprawił, że miałam nieco mniej czasu na swoje blogowe sprawy, ale już do was wracam z masą super przepisów i przede wszystkim sprawdzonych przeze mnie. Miałam teraz dużo czasu na sprawdzanie przepisów z internetu, co mnie też natchnęło na eksperymentowanie i robienie własnych nowych przepisów. Nie masz danych składników? Zastąp innym, nie bój się! Tym samym stajesz się bardziej świadomy przepisu :) A teraz czas na dzisiejszy zaległy tort bezowy, który macie okazje spróbować do weekend w #moodro bistro & cafe (KATOWICE)! Niech smak zadecyduje!
Beza:
- 400g białek
- 400g cukru
- 400g cukru pudru
Masa:
- 1l śmietanki 36%
- 500g serka mascarpone
- 1 słoik masła orzechowego
- 200g cukru pudru
+ orzeszki ziemne opcjonalnie
Karmel:
100g cukru
50g masła
100ml śmietanki 36%
Do szerokiego garnka lub patelni wsypać cukier i rozprowadzić go na całej powierzchni. Postawić na średni ogień przez około 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści (nie mieszać!). Miejscami może się dymić, ale nie może poczernieć, spalić się. Wówczas zmniejszyć ogień do minimum dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodać śmietanę, wyłączyć ogień i mieszać jeszcze przez około minutę. Ostudzić.
Wykończenie:
Na pierwszą beze wykładamy masę orzechową, następnie druga beza. Znów masa, ostatnia beza i resztę masy na górę. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i polewamy karmelem.
Beza jest prze-pyszna, bardzo polecam.
do następnego pichcenia! (:
0 komentarze