KREM Z DYNI
No to teraz następny zaległy przepis..
Szukałam jak najlepszego i dość łatwego przepisu, mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu.
Krem jest bardzo dobry i aromatyczny, polecam :)
Składniki:
- 800g dyni (500g po obraniu)
- 250g ziemniaków
- 30g masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka papryki marynowanej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Dynię pokroić na mniejsze części, usunąć nasiona. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180stopni i włożyć dynie. Piec około 35minut, aż do miękkości. Ostudzić. Wyjąć upieczony miąższ ze skórki.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebule oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ziemniaki, doprawić przyprawami oraz imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez około 10 minut. Dodać dynię, wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 10 minut. Dodać pomidory, wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Podawać z pietruszka/płatki chili/śmietanką.
do następnego! #inowypieki <3
inspirowałam się #kwestiasmaku
0 komentarze