KREM Z DYNI

by - niedziela, października 29, 2017

No to teraz następny zaległy przepis..
Szukałam jak najlepszego i dość łatwego przepisu, mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu.

Krem jest bardzo dobry i aromatyczny, polecam :)
 
 
 
  
 
 
 
 
Składniki:
  • 800g dyni (500g po obraniu)
  • 250g ziemniaków
  • 30g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka papryki marynowanej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
 
Dynię pokroić na mniejsze części, usunąć nasiona. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180stopni i włożyć dynie. Piec około 35minut, aż do miękkości. Ostudzić. Wyjąć upieczony miąższ ze skórki.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebule oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ziemniaki, doprawić przyprawami oraz imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez około 10 minut. Dodać dynię, wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 10 minut. Dodać pomidory, wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
 
 
Podawać z pietruszka/płatki chili/śmietanką.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
do następnego! #inowypieki <3
inspirowałam się #kwestiasmaku
 

You May Also Like

0 komentarze