TARTA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI

by - niedziela, października 29, 2017

Witajcie moi mili,

 
długo mnie nie było ze względu na zmianę pracy jak i problem techniczny z blogiem. Mam zamiar nadrobić braki w blogu, ale przede wszystkim mam dla was masę nowych i smacznych przepisów...
 
 
Masz za godzinę imprezę, na którą zaprosiliście znajomych, a nie macie jeszcze nic przygotowanego? To jest idealny przepis na strasznie szybką tarte, ale równie przepyszną!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spód:
 
  • 130g mąki pszennej
  • 80g masła (miękkiego) +10g do smarowania
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko

(opcjonalnie ryż, groch)
używany po to by ciasto nie zapadło się podczas pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę i zawinąć folią. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę tak, aby cała forma była ładnie zasłonięta. Dół nakłuć wykałaczką, parę dziurek. Następnie włożyć na ciasto następną warstwę papieru do pieczenia, a na nią groch. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180stopni i piec przez około 10 minut. Po upływie czasu ściągnąć z ciasta papier z grochem i piec jeszcze przez kolejne 12 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.


Nadzienie:

  • 150g kukurydzy
  • 150g brokuła
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
 
 Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Brokuły wcześniej ugotować około 5minut. Jajka włożyć na wrzątek i gotować około 7 minut. Brokuły i jajka oprószamy lekko solą. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy doprawiamy solą i pieprzem, lekko smażymy około 5minut. Zdejmujemy z patelni.
 
Masa jajeczna:
 
  • 3 jajka
  • 200g śmietanki kremowej 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
 
Do miski na samym początku wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy śmietanę, starty czosnek i musztardę. Mieszamy, dodajemy sól oraz pierz do smaku.


Na podpieczony spód wykładamy kawałki kurczaka. Układamy kukurydzę, brokuły i wlewamy masę jajeczną, wstawić do piekarnika na 180stopni i piec około 40 minut, aż masa się zetnie całkowicie. Po 30 minutach wyłożyć na nią połówki jajek. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i parmezanem.




















do następnego! (:
przepis zaczerpnięty z #kwestiasmaku

You May Also Like

0 komentarze