SERNIK MASCARPONE Z TOFFI I CZEKOLADĄ!

by - niedziela, października 29, 2017

 
No to już dzisiaj chyba ostatni zaległy przepis na przepyszny i MEGA słodki sernik toffi..
Idealne dla dzieciaków. Bez dodatku mąki i żelatyny. Idealna konsystencja. Idealny smak..
 
 także:



Spód:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
 
 Dno tortownicy o wymiarach 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 30minut.Czekolady podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Lekko przestudzić i szybko wylać na dno tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do zamrażarki, aż czekolada zastygnie.
 
 
Masa:
 
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka prawdziwej wanilii
    + orzeszki ziemne NIESOLONE
 Kremówkę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wanilię, odstawić. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy ubitą kremówkę i łączymy. Masę wyłożyć na czekoladowy spód, a na jej górze ułożyć orzeszki ziemne - docisnąć.
 
 
Karmel:
 
  • 250g mleka skondensowanego (wcześniej ugotowanego) lub masy kajmakowej
  • 1 łyżka masła
    + łyżeczka soli opcjonalnie
 
 Masę kajmakową lekko podgrzać i dodać łyżkę masła i soli. Wylać na orzeszki ziemne, schłodzić.
 
Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • + płatki corn flakes opcjonalnie
 Czekoladę podzielić na mniejsze części i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym samym czasie na małym ogniu podgrzać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietankę dodajemy do czekolady i szybko mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę czekoladową polewamy karmel. Schłodzimy w lodówce. Na górę kruszymy corn flakes'y.







polecam, #wikapichci
 
 
 
 

You May Also Like

0 komentarze