SERNIK MASCARPONE Z TOFFI I CZEKOLADĄ!
No to już dzisiaj chyba ostatni zaległy przepis na przepyszny i MEGA słodki sernik toffi..
Idealne dla dzieciaków. Bez dodatku mąki i żelatyny. Idealna konsystencja. Idealny smak..
także:
Spód:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
Dno tortownicy o wymiarach 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 30minut.Czekolady podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Lekko przestudzić i szybko wylać na dno tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do zamrażarki, aż czekolada zastygnie.
Masa:
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka prawdziwej wanilii + orzeszki ziemne NIESOLONE
Kremówkę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wanilię, odstawić. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy ubitą kremówkę i łączymy. Masę wyłożyć na czekoladowy spód, a na jej górze ułożyć orzeszki ziemne - docisnąć.
Karmel:
- 250g mleka skondensowanego (wcześniej ugotowanego) lub masy kajmakowej
- 1 łyżka masła+ łyżeczka soli opcjonalnie
Masę kajmakową lekko podgrzać i dodać łyżkę masła i soli. Wylać na orzeszki ziemne, schłodzić.
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- + płatki corn flakes opcjonalnie
Czekoladę podzielić na mniejsze części i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym samym czasie na małym ogniu podgrzać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietankę dodajemy do czekolady i szybko mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę czekoladową polewamy karmel. Schłodzimy w lodówce. Na górę kruszymy corn flakes'y.
polecam, #wikapichci
polecam, #wikapichci
0 komentarze