BOUNTY
Pierwszy!
Chciałam wam jeszcze powiedzieć, że wszelkie przepisy są brane z moich domowych przepisów oraz z blogów. Ciasta będę robiła w domu oraz w pracy. Jestem początkującym cukiernikiem. Jeśli spodobają Ci się moje wypieki zapraszam do moodro&bistro Katowice gdzie masz również okazję ich spróbować!
Chciałam wam jeszcze powiedzieć, że wszelkie przepisy są brane z moich domowych przepisów oraz z blogów. Ciasta będę robiła w domu oraz w pracy. Jestem początkującym cukiernikiem. Jeśli spodobają Ci się moje wypieki zapraszam do moodro&bistro Katowice gdzie masz również okazję ich spróbować!
Ciasto Bounty to pyszne czekoladowe ciasto na bazie ciastek bounty
z kremem kokosowym, mięsistym cieście czekoladowym i czekoladową polewą!
Składniki na ciasto
czekoladowe:
100g masła
90 g cukru
1 jajko
100 g mąki pszennej
20 g kakao
1 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru (ja
dałam maślanki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem kokosowy:
300 ml mleka
50 g kaszy manny
90 g wiórków kokosowych
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka likieru kokosowego
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Ciasto:
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną -
przesiać.
Masło i cukier utrzeć w mikserze, aż powstanie piękna jednolita
masa.
Następnie dodać jajko, utrzeć.
Dodać wanilię, a następnie suche składniki, które zostały
przesiane wcześniej.
Jest to dość ważne, aby nie powstało brzydkich grudek w cieście.
Potem powoli szpatułką dodać maślankę.
Jeśli powstanie jednolita ciemna masa wstawić do nagrzanego
piekarnika.
170 stopni przez 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do smarowania.
(średnica 20 - 21 cm)
Krem kokosowy:
Mleko wlewamy do garnka. Jak mleko się zagotuje dodajemy kasze
mannę oraz wiórki kokosowe. Gotujemy aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z
ognia, przełożyć do miseczki i wystudzić w temperaturze pokojowej.
W misce do miksera umieścić masło i cukier puder. Miksować, aż do
uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać przestudzoną masę kokosową i likier.
Zmiksować.
Krem przełożyć na przestudzone ciasto i dać do lodówki do
schłodzenia.
Na koniec polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić w garnku, następnie dodać czekolady (przesiekane). Rozlać
na ciasto.
Schłodzić w lodówce.
Mam nadzieję że przepis jest czytelny i wyrazisty, a przede
wszystkim prosty do zrobienia.
Czekam na wszelką opinię.
Pozdrawiam i do
następnego!
inspirowałam się blogiem
mojewypieki.pl
3 komentarze
Smakowitości!!! wygląda pysznie i napewno smakuje niebiańsko! będę często zaglądać! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasta wyglądają obłędnie ;) na pewno będę czerpała Twoje inspiracje kulinarne .Życzę Ci dużo dobrego i nie rezygnuj z tego , bo widać że lubisz to co robisz , a to jest podstawą do zdobywania szczytów ;)
OdpowiedzUsuńCiasta wyglądają obłędnie;)na pewno będę czerpała Twoje inspiracje kulinarne ;)Życzę Ci naprawdę dużo dobrego i nie rezygnuj z tego nigdy , bo widać że lubisz to co robisz , a to najlepsza droga do osiągnięcia szczytów !
OdpowiedzUsuń