LEŚNY MECH

by - wtorek, maja 02, 2017



Leśny mech to inaczej ciasto szpinakowe z klasycznym kremem

450g mrożonego szpinaku
2 łyżeczki cukru pudru
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej
250g mąki krupczatki
3 jajka
250g cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
Garść truskawek, malin i jagód

Ciasto:
Szpinak rozmróź i odsącz wodę z niego, najlepiej zrobić to dłońmi. Następnie lekko zblenduj, bądź przesiekaj go. Do miski wbij jajka i dodaj cukier, następnie ubijaj do powstania jednolitej masy bez drobinek cukru. Ciągle miksując, lecz na mniejszych obrotach dodawaj stopniowo olej.
Dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Sprawdzaj patyczkiem środek ciasta, czy jest suche.

Krem:
Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj na lekkich obrotach serek mascarpone i na koniec cukier puder. Pokrój trochę truskawek. Dodaj truskawki, maliny i jagody do kremu.

Ciasto przekrój na dwie części. Część górna może być mniejsza ze względu na to, że będzie na górę do ozdoby. Na ciasto wyłóż krem, następna warstwa ciasta i krem. Górę jak pisałam wcześniej pokrusz w dłoniach i posyp. Dodaj również do dekoracji resztę truskawek, malin i jagód.

You May Also Like

0 komentarze