LEŚNY MECH
Leśny mech to inaczej
ciasto szpinakowe z klasycznym kremem
450g mrożonego
szpinaku
2 łyżeczki cukru
pudru
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
4 łyżeczki proszku do
pieczenia
250g mąki pszennej
250g mąki krupczatki
3 jajka
250g cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
Garść truskawek,
malin i jagód
Ciasto:
Szpinak rozmróź i
odsącz wodę z niego, najlepiej zrobić to dłońmi. Następnie lekko zblenduj, bądź
przesiekaj go. Do miski wbij jajka i dodaj cukier, następnie ubijaj do
powstania jednolitej masy bez drobinek cukru. Ciągle miksując, lecz na
mniejszych obrotach dodawaj stopniowo olej.
Dodaj przesiane oba
rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak,
delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż
do tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 180
stopniach. Sprawdzaj patyczkiem środek ciasta, czy jest suche.
Krem:
Śmietanę ubij na
sztywno. Dodaj na lekkich obrotach serek mascarpone i na koniec cukier puder.
Pokrój trochę truskawek. Dodaj truskawki, maliny i jagody do kremu.
Ciasto przekrój na
dwie części. Część górna może być mniejsza ze względu na to, że będzie na górę
do ozdoby. Na ciasto wyłóż krem, następna warstwa ciasta i krem. Górę jak
pisałam wcześniej pokrusz w dłoniach i posyp. Dodaj również do dekoracji resztę
truskawek, malin i jagód.
0 komentarze