TORT BEZOWY - KARMEL

by - wtorek, sierpnia 08, 2017

Witajcie kochani,
długo mnie tu nie było ze względu na okres wakacyjny, w którym gastronomia ma swoje najlepsze dni. Ogrom pracy sprawił, że miałam nieco mniej czasu na swoje blogowe sprawy, ale już do was wracam z masą super przepisów i przede wszystkim sprawdzonych przeze mnie. Miałam teraz dużo czasu na sprawdzanie przepisów z internetu, co mnie też natchnęło na eksperymentowanie i robienie własnych nowych przepisów. Nie masz danych składników? Zastąp innym, nie bój się! Tym samym stajesz się bardziej świadomy przepisu :) A teraz czas na dzisiejszy zaległy tort bezowy, który macie okazje spróbować do weekend w #moodro bistro & cafe (KATOWICE)! Niech smak zadecyduje!

Beza:
  • 400g białek
  • 400g cukru
  • 400g cukru pudru
Ubijamy białka, następnie POWOLI dodajemy cukier i cukier puder ciągle mieszając na średnich obrotach. Jeśli dodamy wszystkie składniki ubijamy dalej białka, aż cukier będzie niewyczuwalny (około 10-15 minut). Przygotowane trzy blachy, smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia, żeby podczas wysuszania bezy papier nie latał po całym piekarniku. Masę przekładamy do papieru cukierniczego, a następnie formujemy trzy bezy (najlepiej od środka zacząć). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 90stopni i wysuszamy przez 10h. Jest to czasochłonne, ale bezy są śnieżnobiałe i idealnie chrupiące!

Masa:
  • 1l śmietanki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 1 słoik masła orzechowego
  • 200g cukru pudru
    + orzeszki ziemne opcjonalnie
Śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy. Pamiętajcie o tym, aby nie ubijać najpierw śmietany, a następnie dodawać mascarpone, ponieważ w masie będą wyczuwalne grudki. Zwracam też również uwagę na ubijanie śmietany, żeby miksować na średnich obrotach i stale ją pilnować, ponieważ gdy przeoczymy w moment może nam się zrobić z masy masło. Gdy masę mamy już gotową dodajemy szpatułką masło orzechowe.


Karmel:
100g cukru
50g masła
100ml śmietanki 36%

Do szerokiego garnka lub patelni wsypać cukier i rozprowadzić go na całej powierzchni. Postawić na średni ogień przez około 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści (nie mieszać!). Miejscami może się dymić, ale nie może poczernieć, spalić się. Wówczas zmniejszyć ogień do minimum dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodać śmietanę, wyłączyć ogień i mieszać jeszcze przez około minutę. Ostudzić.

Wykończenie:

Na pierwszą beze wykładamy masę orzechową, następnie druga beza. Znów masa, ostatnia beza i resztę masy na górę. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i polewamy karmelem.
Beza jest prze-pyszna, bardzo polecam.



do następnego pichcenia! (:

You May Also Like

0 komentarze