TARTA Z JABŁKAMI

by - piątek, maja 26, 2017




Cześć kochani,
Dzisiaj wracam do was z przepisem na PRZEPYSZNĄ i AROMATYCZNĄ tartę z jabłkami! Jest szybka w przygotowaniu, a co więcej bardzo prosta do zrobienia. Idealna do pysznej kawy. Dzisiaj dzień mamy, więc może osłodzić jej ten wspaniały dzień?



Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
+ szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Gdy ciasto jest już wyrobione wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto dzielimy na dwie części. Formę smarujemy masłem i wyciągamy ciasto z lodówki. Większą część ciasta rozwałkowujemy je i wykładamy formę. Robimy dziurki na dnie widelcem. Pamiętajmy o tym, żeby na tartę wyłożyć papier do pieczenia z grochem, bądź ryżem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 12 minut. Potem wyciągnąć papier z grochem i piec jeszcze przez około 8-10 minut, aż tarta się dobrze przyrumieni. Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski, aby przyozdobić wierzch tarty.

Nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
cynamon do smaku
Obieramy jabłka i kroimy. Wsypujemy do miski z cukrem i cynamonem. Dobrze mieszamy. Następnie wrzucamy jabłka do garnka i dusimy pod przykryciem około 5-10 minut. Odcedzamy.

Na podpieczoną tartę dajemy jabłka, a następnie przyozdabiamy paskami z ciasta. Tartę dajemy ponownie do piekarnika na 180 stopni przez 10-15 minut, aż paski się przyrumienią.
Mam nadzieję, że przepis się podobał!
Do następnego, buziaczki!


You May Also Like

0 komentarze